luni, mai 20

Copacul laudat

 Un Împărat avea patru copii. El a vrut să-i înveţe a nu judeca lucrurile prea repede. Asa ca i-a trimis pe rînd sa observe un copac, departe, departe foarte departe de împărăţia sa. Cel mai mare a plecat primul si a ajuns la copac în timpul iernii. Al doilea copil a plecatla scurt timp dupa fratelui sau mai mare si a ajuns la copac primăvara. Cînd a venit rîndul si celui de-al treilea fecior, deja venise vara. Cel mai mic dintre copii, a plecat ultimul sa vada copacul si ajuns acolo toamna. 



  Când toți s-au întors Împăratul s-a aşezat în grădină palatului sau, i-a chemat pe cei patru copii si i-a intrebat pe toti cum li s-a parut copacul. Cel mare care ajunsese primul acolo a spus că pomul era urât, îndoit și gol pentru ca e ajunsese la copac iarna si ca dupa parerea lui trebuia taiat pentru ca, calatoria lui a fost o pierdere de timp. Al doilea copil a spus ca de fapt copacul nu era chiar asa cum a povestit fratele sau, ba din contra cand el a ajuns acolo, copacul era plin de pietre prețioase și promisiuni de viață. Al treilea nu a fost de loc de acord. -"Pomul era plin de flori parfumate, și era frumos de primvit. A fost cel mai frumos copac pe care îl văzusem vreodată." Cel mai tânăr avea o părere total diferită de a fratilor lui pentru ca atunci cand a ajuns el pomul era încărcat cu fructe, plin de viață și de realizarari.
 Împăratul s-a ridicat de la masa si a explicat fiilor sai că toţi patru au dreptate. De fapt, fiecare din ei a putut observat doar cate un sezon din viata unui copac. Împăratul le-a spus: "-Nu judecaţi o persoană într-un "sezon" ci priviţi esența acelei persoane. Bucuria, dragoste, realizarile lui."

   La fel ca si în cazul copacului viața poate fi "măsurată" doar la sfârșit, atunci când toate anotimpurile sunt complete. Dacă renunţam atunci când e iarnă, pierde speranța care n-o daruieşte primăvara, frumuseţea verii si realizarile toamnei! 




 Morala: Nu judeca viaţa ta sau a celorlalti într-un sezon dificil. Tu nu stii ca poate ce este mai buna încă nu a venit.


dupa o postare de Petronela Alecu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu