luni, ianuarie 7

Nou vs. Vechi

 Tot românul se pricepe la 2 lucruri....mecanică si cartofi prajiți.
 Pentru ca a doua categorie este destul de clară, sa va explic cum sta(tea) treaba cu prima. Ei bine, pentru cei născuți înainte de '89 este destul de simplu pentru ca (aproape) toți am trăit urmatoarea situație pe care o sa o explic...pentru cei care nu au prins acele timpuri, fiti atenti 5 minute.


  Vecinul meu de la patru avea o Dacie. Dacie care, se fărma, "drăcia dracu" - cum spunea el, in fiecare weekend. Așa ca, duminica, înainte sa înceapă meciul (puțini stiu vremurile alea când era doar un meci pe săptămâna la TVR1 dar la care se uita de la soacra pina la primul elev din ultima banca de la perete, chiar si daca era elev de clasa I-a. Era un fel de ritual) Deci, înainte de meci, încingeam o miută in curtea vreunei scoli/grădinițe/cămin de copii, in timp ce in spatele blocului se incingea vr-un gratar cu mititei. Când ne plictiseam de jucat si ne întotrceam la bloc, fix la ora aia, vecinul de la patru își repara săptămânal mașina. Era ca un job part time pentru el.

  Deja era acolo Nea Ion de la parter, un pensionar cu idei pentru toate "...te uitași mă Viorele la bujii, la bujii, te uitași, ca io cred ca de acolo are sa fie. Bujiile mă". Mai era Nea Dan, care lucra la măcelărie. El era cu furtunele "Auzi mă Viorele, o fi vr-un furtun scăpat pe undeva mă, ca la căte sunt aici. Sigur e de la vr-un furtun". Gogu, prostul blocului era si el acolo cu capul băgat printre mulțimea de bărbați "Da firul asta de unde vine bre?" "Bă ce făcuși mă, de unde dracu îl desfăcusi? Firar mama ta a iacacui....dai drumu d'-aici ca strici mașina. Mars la mata" ii striga nervos Nea Gelu, cumnatul de la etajul trei a lui nea Viorel, vecinul de la etajul patru, proprietarul masini. Mai era de fata vreo trei vecinii bețivi din blocul vecin care o ardeau cu "bobina de inducție" sau cu "vr-un releu, mai stii". Toată lumea avea idei. Până si tanti Maria de la doi ii striga de la balcon "Viorele o fi delcou mă, nu stii ca săptămâna trecută de la ăla a fost?" ii spune in timp ce scutura mileul de pe masa din sufragerie.

 Toată puștimea venită de la fotbal încerca sa vadă motorul cătărânduse grămada pe lângă biata Dacie tolănită toată in spatele blocului. Toată lumea participa cu idei si pana la urma problema se rezolva cu ceva sârma, un patent, puțina benzina in capul la bujii, sau doar vreo câteva navete de bere desfacute cu tact pentru a mari rata de productivitatea a Brainstormingului vecinal.

  Ei bine acum anii au trecut iar problema nu mai este chiar așa de pitoreasca. Sa ne imaginam ca apare fisu' la vecinu de la patru cu o mașina straina. O trage in spatele blocului iar luni, când sa plece la munca, nu mai vrea sa porneasca. Pai normal ca isi da seama deabia luni, ce rost avea sa porneasca mașina duminica dacă nu are bani de benzina sa plece niciunde. Înainte era o chestie se feeling între șofer si mașina, o porneai si când mergeai la pâine. Pe jos. Adică coborai sa mergi pina la colt sa cumperi pâine dar ii dateai așa o cheie. De drag.


   Ei bine cum este luni, nu e nici dracu afara la ora aia ca sa îți dea o idee, bețivanii de peste drum nici măcar nu s-au trezit, Gogu este la balamuc, Viorel s-a mutat la țară, nea Gelu, cumnatul lu nea Viorel s-a despărțit de nevasta, a vândut apartamentul la partaj iar acuma locuieste într-o garsoniera cu o colega de liceu d-a lu' fisa, Iuliana. Iuliana colega nu fisa, pe ea nu o mai stiu cum o chema ca era urâtă. Nea Ion de la parter a murit iar apartamenu i-a rămasă la un nepot din București care a închiriat apartamentul unui arab....arab care n-are idee de mecanică deloc, omul este amestecat in alte treburi mult mai căcăcioase. Tanti Maria are cancer la sân si nu mai iese pe balcon din 2010 așa ca treaba este nasoală.
  
   Singura persoana care s-a apropiat de mașina "ultimul racnet" a lui Viorel Junior a fost Denisa, puștoaica de clasa a 9a, fata lui Nea Gigi de la doi care a cumpărat apartamentul de la nea Gelu cumnatul lui nea Viorel, care s-a despărțit de nevasta si s-a mutat. Într-o garsonier da. Cu Iuliana, vezi ca stii. Daaaa, colega lu' fiesa.
  
   Se apropie timid, se ridica un pic pe varfuri ca si cum nu ar ajunge sa vadă bine motorul, beleste ochii mari si întreaba: "Este farmata ma?" "Da" răspunde proprietarul...."Atunci eu am plecat la scoala"

Deci este clar...inainte era mult mai bine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu