miercuri, mai 14

Straturi

    Ai dezbracat vreodată un om? Si nu mă refer dacă i-ai dat hainele jos. Te întreb daca ai încercat sa vezi din ce este făcut, daca ai stat atât de aproape suficient de mult timp ca sa îți dai seama ce se afla in spatele zugraveli frumoase pe care o afiseaza. Daca ai vazut ceea ce prea putini apuca sa vadă intr-o viața de om: alt om!


   Pentru ca știi tu, la prelucrarea unui om produs finit al omului actual care sta drept in fata ta s-a trecut printr-un proces lung si de durata la care au participat cu nelegiuita tot felul de oamenii, deopotrivă buni si rai. 

   Si de aia zic, ai vazut vreodată un om gol? Acolo in starea lui de rusine, de clădire neterminata. Ai cojit vopseaua? Măcar un pic pe la colturi din curiozitate. Știi, ca la un perete vechi căruia vrei sa-i descoperi ultimul sau primul strat de var. Oare ce culoare avea? Era cu model? Era mat sau lucios? 
  Ca si cum ai vrea sa descoperi istoria din spatele acelui perete. Iar stratuirile de var spui istoria fără cuvinte a intregi clădiri. Pentru ca pornesti a zgâria intr-o vopsea la moda, scumpă, realizată de un meșter priceput si ușor, ușor dai in alte straturi mai nepretentioase, realizate de un amator, saracacioase, mate, fără lumina si calitatea a ceea ce ai vazut la început.

  Daca esti staruitor si constiincios in cautarea povestii descoperi mai tarziu ca in spatele culori frumoasa a camerei unde te afli astăzi se ascund altele din ce in ce mai simple - culori mate in alb sau verde pal, mizere, pătate sau neclare - îmbracă peretele din fata ta intr-o alta aura si îți spune poveste pe care nu o știai. Pe care îți vine greu sa o crezi. 

   Si daca după toate astea încă mai esti acolo in căutarea povestii, s-a putea sa ajungi la materialul din care este făcut cu adevărat peretele. Sa faci doi pași in spate sa îl vezi acolo gol, zgariat pe toate partile, intr-o paleta atâta de variata de culori, fiecare cu povestea si "mesterul" ei care a zugravit peretele cum s-a priceput el mai bine. 

  Iar in spate a toate astea, ros de vreme, dintr-un material bun, zidit drep, in nivel, sau din contra făcut din paiantă sau chilpici, lipit cu pământ pe la crapaturi, lucrat de mâinile atator oameni, se afla un simplu perete. Rece si gol, făcut din caramida sau pământ de un mester bun sau din munca si sudoare atator oameni săraci dar plini de dragoste. 

   Cu crapaturi lipite cu pământ sau din ciment de cea mai bună calitate...nu mai contează acum daca ai avut răbdare sa asculti povestea pana la sfârșit. Chiar daca a fost din curiozitate sau deoarece  chiar ți-a pasa, chiar te-a interesat povestea. Contează ca ai avut răbdare sa aștepti, puterea sa intelegi, curiozitatea sa cauti si intelepciunea sa intelegi cum s-a creat un Om! 

  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu