miercuri, mai 28

Dureri postoperatorii

   Si gata! S-a terminat. Finish! Kaput! End of story sau cum vrei sa-i zici. Ieri ti-ai luat inima in dinți si i-a zis "Te las!" si l-ai lăsat. Pentru ca nu mai suportai situația, pentru ca ai crezut ca o sa îți fie mai bine sau pentru ca pur si simplu te-ai trezit cu gândul asta. Nici tu nu mai știi bine cum sau de ce. Ceea ce știi este ca s-a terminat. Si a fost ideea ta.

   Astăzi insa îți cam pare rău. Te uiți in urma si in loc sa îți amintești de el ca de un om rău, dusmanos, urat ai doar flashbackuri care te face sa-l vrei înapoi. Cum era capabil sa te înțeleagă el, cum se purta cu tine, zâmbetul lui chiar si gesturile lui enervante pe care acum simți ca îți lipsesc. Ti se pare ca ai greșit "Cea mai mare greșeală din viața mea!" asa ai zis. Oare chiar era un om rău asa cum spuneau ceilalți? Chiar nimeni sa nu vadă un gram de bunatate in el?

  Si tu? Tu care ai fost mereu aproape de el? Ai fost de acord ca este prea mult ca ai indurat destule. Ai renunțat iar acum îți pare rău. Acum nu-l mai vezi asa de rău pe cât îl vedeau ieri, acum ii simți lipsa pentru ca el chiar lipseste acolo lângă tine unde obișnuia sa fie. Nu prea des dar nici foarte rar. Nu intelegi de ce dar ai vrea ca cineva sa iti fac un rezumat la ce s-a întâmplat. Sa îți spună "Ai făcut bine!"

  Si nu pentru ca as fi eu in măsura sa îți spun ce s-a întâmplat, nu sunt infirmier, nu am dus eu targa cu mortul dar am auzit si eu de la unu'altul ca de obicei persoanele operate suferă mai mult după ziua operație decât in momentul in care doctorul infige bisturiul lui ascuțit adânc in carne vie. Se numește durere postoperatorie. Simți ca ai fost tăiat, simți si unde. Ai si impresia aceea ca iti lipseste ceva din tine deși pana acum nu ai fost la fel constient ca exista acel ceva. 

  Dar durerile postoperatorii trec. Durează ceva si doare mai mult decât operația in sine, dar in câteva săptămânii te vindeci, apoi după o luna sau noua esti ca nou. Nu mai știi nimic, nu mai simți nimic, nu îți mai lipseste nimic. Doar o cicatrice mică sau mare depinde - de cât de complicata a fost operația - îți va mai aminti de ce a fost. Asa ca acum după ce ai fost operat, stiu ca doare dar nu mai ai cum sa mergi la medic sa-i ceri sa-ti pună la loc ce ti-a scos. Deși se poate dar esti sigur ca asta o sa îți fac bine? Sau vor reveni din nou problemele care te-au făcut sa apelezi la chirurgie?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu