sâmbătă, octombrie 26

Cuvinte cu "Re"

    Nu este vorba de Restaurant, sau Repetent, nici de Rezistent - nu vreau sa jucăm fazanul. Vreau să vorbim despre cuvântul ăla care te ține înapoi, care nu te lasă să te bucuri de viață si să mergi mai departe cu fruntea sus, cuvântul ăla care te intristează mai ales atunci când il stiu și alți, cuvântul cu Re care nu-ți folosește în viață (și nici măcar la fazan) este "regret".


    De fiecare data când incepi ceva nou, tu uiti in cutia cu regrete si incepi sa le "regreți" pe fiecare in parte. Te plângi (ție însuți) cât de fraier ai fost ca ai făcut "aia" sau "aialaltă" si ca din cauza asta stai cu frică ca nu cumva să se afle și sa strice tot lucrul asta nou în care esti băgat.

   Și știi de ce nu ti-au reușit multe in ultimul timp? Tocmai din cauza ca re-re-re(greți) atât de mult unele lucruri. Și minți încercând sa le ascunzi sub mormanul de rușine, unde le ții îngropate. Te urci cu picioarele pe ele sa le bătătoresti acolo daca s-ar putea. Apoi cand crezi ca totul este rezolvat, pentru ca asta numește tu rezolvare, cand începe să ți se coloreze ziua, reușești și tu să zambesti din nou, sa vezi ca a început sa iasă soarele si pe strada ta, atunci pac....

   (¿Pac ce? A da, am făcut o pauza de cafea și era sa uit idea.)

   Atunci pac apare. Apare cineva, o persoana sau un moment, un motiv orice care vine și infige o cruce mare în mormântul plin de regrete și iti distruge toată acoperirea. Zâmbet, soare, ziua, tot. Te face praf si te arată cu degetul pentru ca TU nu ai avut tupeu la momentul potrivit sa te ridici in picioare si sa spui pe nume fiecărui regret in parte. 

   Cum zicea Bănică (Ștefan Bănică Jr.)  "Frate, ăsta's eu". Cu bune cu rele, asta sunt. Sunt bun pentru ce ai tu nevoie - bine, nu sunt bun - tot bine. Ce rost are sa îmi pun spranțele în ceva clădit pe minciună apoi sa ma lamentez ca "Daca nu as fi făcut aia acum 10-15-20 de ani poate....."

    Nici un poate, nimenii nu-i perfect, toți avem "bube'n cap", - eu primul - si poate că la început iti vine greu să înghiți unele lucruri despre o persoana, sau iti faci o idee gresită, crezi că nu-i bun poate pentru postul pe care i-l propui, asta crezi tu si asta cred si eu căteodata. Iti clădești sanctuare unde iti santifici regretele, si le faci așa de marii si înfricosătoare încât tu devii așa de mic și nu te mai vezi din urma lor. "Cine nu a greșit să dea primul cu piatra" - nu? 

    Daca ai puterea sa lași un pic la o parte regretele, sa pui maneta în punctul  liber si să spui ce ai de spus "verde in față", poate că mâine nu va răsăsii soarele pe strada ta, nici nu vei avea un zâmbet larg pe fata, dar vei putea merge cu capul sus, fără să te uiti cu frică in urmă după "înfigătorii" de cruci. 

   Un vechii prieten spunea odată: "Cine mă vrea, mă vrea și așa." Nu regreta viata, nu o trăiești decât o singură dată, râzi de ce ai făcut, plângi daca este nevoie, dar nu o face zilnic, nici la fiecare 7 ani sau pe o dată anume. Transformă-ți "regretele" in "-grete". "Re"-utilizarea îți face rău, le face mai mari, mai grase, mai urâte. Ascultă ce-ti spun, regretele te strică ca om, renunță la a regret si rămai doar cu simpla greta, o să meargă, o să vezi. 

   Atât îți mai spun, pe tine te trag în spate regretele.

2 comentarii:

  1. Anonim4.11.13

    "Re" (grete) -> e usor, prea usor, prea usor de spus, dar in momentul in care realizezi ceva, gresesti sau pur si simplu din instinct, faci ceva ce pur si simplu poate ca nu e bine, societatea nu vede bine -> nu e atat de simplu sa marturisest, sa spui in voce tare ce ai facut si toti sa afle gresala ta.
    Da, iti pare rau, Re(greti) dar nu poti da tiimpul inapoi, unicul lucru ce poti face e sa inveti din greseli, char daca asta implica timp pt ca nu stii cat tiimp iti va lua sa inveti din propriile-ti greseli.
    Re(gret) ca mam suparat si consecinta a fost p farfuria facutaa bucatele raspandite prin toata bucataria si nu mai pot si unite, bucatelele alea niciodata nu vor mai fi un complet -> o farfurie, re(gret) dar...

    RăspundețiȘtergere
  2. De acord, dar nu incerca sa bagi cioburile sub pres, intelegi? Asta vreau sa spun. Am facut-o, okey, nu strig in gura mare dar nici nu-mi mint persoanele la care tin si care ar trebui sa ma inteleaga. Daca le mint pentru ca imi este frica de reactia lor, atunci pentru ce mai imi sunt prietenii? Nu ca sa ma inteleaga, in mod sigur, nu

    RăspundețiȘtergere