GRAFFÍTI s.n.pl. (Arheol.) Inscripții, desene de pe monumentele antice. ♦ (Curent) Inscripții zgâriate pe pereți. [Sg. graffito. / < fr.graffiti].
Asa este trecut în DEX. Inscripții zgâriate pe pereți. În schimb în limba spaniolă (mai precis, spun chiar cei de la RAE un fel de DEX d´al nostru dar mai smecher) apare ca "un semn, desen, sau litere ciudate realizate pe un perete sau o suprafaţa plană cu un spray. În engleza, este un pic mai complex dar se referă tot la un desen sau la ceva scris, făcut într-un loc public si încă cîteva rînduri de istoria al graffitiului.
Tragem linie si facem o comparatie între graffitiurile de la ei si cele de la noi, ajungem la aceeaşi concluzie din DEX. Adică la ei, de exemplu la englezi, graffitiurile conţin cate ceva din esenta lor, cum ar fi cuvintele "LOVE" sau "YOU". Sau amîndouă.
EX:
Graffitiurile spaniolilor se rezumă în mare parte la cuvîntul lor pe care îl știm cu toții deoarece suntem o tară crescuţi din telenovele si seminţe de floarea soarelui: "Te Quiero".
EX:
Francezi; cine citeşte aici probabil ca acum deja este gata sa pună pariu ca a ghicit ce cuvinte se folosesc în graffitiurile din Franţa (sau in postul meu). Este ceva legat de fraza aia neterminată "Je t´aime".
Ei bine (si rad în sinea mea cînd spun asta) NU!
EX:
Ei si iată unde vroiam sa ajung. La Romanii. Cînd vine vorba de noi romanii, avem o paletă variată/colorata de cuvinte, dintre care am ales cîteva asa la azar, sa zicem: "sugi", "măta", "m*ie" iar dacă acestea nu sunt de ajuns putem oricînd sa împrumutăm de la englezi ce nu au folosit ei, de exemplu celebrul "fuck" si-l combinăm delicat cu apelativul "you". Subtil!
Ca sa mă explic mai bine mai jos avem o reclamă la vopsea. Făcută în România normal. Reclama? NU, vopseaua.
Ei bine, ia ghiciţi ce are Vitali mica?
Pentru cei care nu au ghicit, va dau un indiciu, e aia de faci pipi cu ea dacă eşti bărbat.
Si dacă nu eşti? Poţi si dacă nu eşti, dar mai greu.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu