Cafea boabe, cafea macinată, cafea solubilă, cafea Turcească, cafea din Brazilia, cafea din munți nu știu care culeasă de maimuțe, cafea pliculețe, capucino, expresoo, cafea latte, irish coffe, nesscafe este astăzi probabil cel mai răspândit produs din paharele noastre.
O bem dis de dimineață, o bem la 9 la 11 o bem iar pe la ora 14, la 17, seara la 22 sau chiar și mai târziu. Copii, tineri, vârstnici se unesc zilnic in acest "cult" al cafelei. Și probabil că ar fi de înțeles atunci când, asemenea unui prieten vechi ai consuma o cafea intr-o dimineață de luni la servici pentru ca ai avut un weekend "tragic" indiferent in ce sens și ai nevoie de puțină "turație" duracelliană.
Dar, observ tineri de liceu si scoli generale care hoinăresc după cafea deși la vârsta lor energia abundă și dă pe dinafară. Văd oamenii dependenți de ea, care deși nu se trezesc la prima oră să mearga la serviciu, se trezesc la prima oră să își bea cafeaua.
Că o bei pentru că mergi la servici ar fi cât de cât o scuză plauzibilă dar ca o bei ca pe urmă să te urci inapoi in pat, sa te intinzi pe canapea la telenovele/meci sau că o bei de fandoseală sâmbătă seara la ora 22:00 nu îi văd rostul. Stiind efectele brutale asupra inimii, de ce ai vrea să o storci de energie, energie pe care nu ai de gând să o folosești?
Când eram clasa a 9a în fața liceului meu era un magazin Lacta (de produse lactate) unde eu si colegi mei mergeam sa ne luăm de mâncare. Acum in secolul XXI cu atatea descoperiri, cu atâtea povești motivaționale despre cum să trăim mai sănătos, cum să ne hrănim mai bine, ambalaje cu cantitatea de calorii, de grăsimi saturate și nesaturate, ingrediente naturale sau E-uri, cu toate acestea in fata scolilor și a liceelor avem buticuri si tonomate cu cafea și în mare parte hrană nesănătoasă pentru copii. Aceasta este lectia si educația oferită unei intregi generații. Tonomate de cafea în intersecții, la colț de stradă, in spitale...pe când un astfel de tonomat la cimitir? Ar fi nevoie, să știți.
Se bea cafea și in alte țări, se consumă exact sau poate chiar mai mult decât la noi, dar cănile/paharele acolo sunt mai mici, orele de "administrare" sunt mai matinale, fandoseala de "Băutor
Calificat de Cafea și derivatele ei" nu este chiar ca la noi. Oamenii mai beau și cate un suc natural, un ceai...o limonadă, chiar și apă "goală" mai beau unii.
Dar cum zice și refrenul "Chelului pieptene de aur și tichie de mărgăritar ii lipsea" așa-i la noi, nu merge ziua fara cafea, cafeaua fara țigară și țigara fară filtru și cât mai de fiță să fie. "-Nu de alta dar că tot se apropie weekendul, care merge la o cafea mai târziu?"
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu