Am băgat de seamă că cei bolnavi de logoree se împart în 3 categorii de oamenii:
1. Prima categorie sunt cei care știu despre ce vorbesc, si vorbesc pentru ca sunt stăpîn pe cea ce spun. - Le are omu' .
2. Apoi în a doua categorie intra cei cărora le place să vorbească pentru ca le place sa se asculte pe ei însiși. - Si celorlalți le place să îi asculte.
3. Pedanți! Vor să dea impresia ca se pricep, că sunt stăpâni pe situație, ca sunt buni locutori, când de fapt nu știu nici ce, nici despre ce este vorba. - Nu îi poţi face să tacă decât dacă eşti de acord cu ei.
Toți cunoaștem persoanele astea. Și tot toți, avem prietenii care au prietenii, prietenii cu niste prietenii de genul prietenilor de genul. Ințelegi!? partea rea apar insa tocmai cand, câteodata suntem chiar noi în situație, dar niciodată, repet, NICIODATA nu poti sa îți dai seama cînd eşti tu în rolul prietenului de genul. Pedant si logoreic. Doar cînd deja este prea, prea târziu sau si mai rău, niciodata (s-au mai întîlnit cazuri). Asa ca aici urmează un mic ghid, pentru a te preveni sa nu devii un pedant oarecare.
Mic ghid ca sa nu devii un pedant oarecare
Atunci cînd un prieten iti spune:
- "Băi frate despre ce vorbești tu ca să ştiu dacă mai are rost să mă apuc la vorbă cu tine sau nu." Înseamnă ca eşti pe lângă. - Toţi prietenii tai încearcă la unison să îţi explice ceva. Nu sunt împotriva ta, trebuie sa înțelegi asta, dar eşti pe lângă.
- Toţi se opresc si se uită la tine cînd vorbești. Cei care nu te cunosc întreabă cine eşti. Nu! nu vor să te cunoască, doar ca iar este pe dinafară.
- Atunci când tu vorbești si ceilalți vorbesc odată cu tine, dar între ei. Nu discuta despre tema ta, doar ca ai deviat mult pe lângă. Acum eşti pedant, plictisitor, enervant si încă vre-o doua de care nu îmi aduc aminte acum. Asa ca mai bine pleacă. Sau taci.
- Atunci când toata lumea pleacă. Nu, nu i-ai lăsat fără argumente, i-ai lăsat fără răbdare. Rămâi tu si argumentele tale mai departe.
- Atunci când tipul mult mai în vârstă decît tine îți spune ca ori taci ori îți trage o pereche de palme. Credemă, esti mult de tot pe lângă. Dar mult. Palmele nu sunt de apreciere, știi asta nu?
- Arunci cînd ai impresia ca nu știi despre ce este vorba dar crezi ca ai un răspuns bun valabil în orice situație. Nu doar ai impresia, chiar eşti pe lângă.
- Atunci cînd cel/cea de lângă tine incepe să sforăie. Nu eşti doar pe lângă, eşti si dureros de insistent.
Îmi aduc aminte cu câțiva ani in urma eram la o masa întinsă printre discuții si povești, în fața mea o sticlă de 7up si ca o paranteză eu zic:
Toate lumea râde, comentarii pe lângă, revenim la ale noastre la care prietenul nostru, pedantul de serviciu se trezește brusc:
- Hahaha, și nu e Tup, e Zup!
Stiu ca exemplul acesta este light ce-i drept, cunosc exemple de persoane - pedanti gigantici, dar nu am timp si loc să le scriu toate prostii, atâta doar zic, daca vorbim despre X, hai sa rămânem la subiect si nu folosi cuvinte pe care ți le imaginezi tu ca exista. Dacă vorbim, vorbim din aceeasi carte, nu-mi spune ce ai visat tu ca ai citit in stele. Valabil si pentru argumentele. So' stick to the plan, ok?
P.S. Mai esti pe dinafara si atunci când te bagi intr-o discurtie intr-un grup cu/despre bărbați si tu eşti singura femeie. Da esti! Esti foarte destul de pe lângă sister. So' don't stay to stick on the plan, pls. (S-au raportat cazuri)
lucrat frate, lucraat!!
RăspundețiȘtergere